KARF

Programma van eisen

Picture
  Om een goed programma van eisen op te stellen voor onze verbetering van het drinkpak is het noodzakelijk om eerst het huidige pak en productiemethode te bekijken. Hier zullen namelijk veel voordelen aan zitten die zo veel mogelijk behouden moeten blijven en waar we eventueel rekening mee kunnen houden.

 

Tetra is een van de grootste producenten van kartonnen melkpakken. Onderstaand artikel geeft veel duidelijk over hoe het nu in zijn werk gaat.

Belangrijke punten zijn onderstreept.

En daarna volgt hieruit ons plan van eisen.

 

„Melkpak in harmonie met de omgeving”

Reformatorisch Dagblad 10-06-2009 10:53 | Gijsbert Bouw

 

MOERDIJK – Wegwerpverpakkingen lijken slecht voor het milieu. Niets is minder waar. Tetra Pak maakt „milieuvriendelijke” kartonnen melk- en sappakken. Het proces moet zo efficiënt mogelijk: geen draaiende motoren op het terrein, energiezuinige lampen en groene energie. Tetra Pak wil vooroplopen in verantwoord ondernemen.

In de Moerdijkse productiehal hangt een doordringende inktlucht. Eigenlijk heeft Tetra Pak er niet meer dan een ingewikkelde drukkerij. Het is er oppassen geblazen, waarschuwt Jaap Wagemakers, die de rondleiding door het gebouw verzorgt. Robots rijden binnen gele lijnen heen en weer. „Ze zien je wel, maar botsen gewoon tegen je aan.” Het dragen van sieraden is uit het oogpunt van voedselveiligheid verboden. Een petje en veiligheidsschoenen zijn verplicht.



De verpakkingen van Tetra Pak bestaan uit zes laagjes: één van karton, één van aluminium en vier van plastic. Het karton komt op grote rollen binnen. Tijdens het drukproces worden meteen vouwlijnen in het papier gedrukt. Tetra Pak zet de pakken niet zelf in elkaar, maar vervoert het materiaal op rollen naar de klant.Van één rol kunnen zo’n 10.000 pakken worden gemaakt.

Naast de verpakking levert Tetra Pak ook machines die de pakken vullen en daarna verwerken. En dat alles op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier. In harmonie met de omgeving, noemt Tetra Pak dat. Dat geldt niet alleen voor de producten maar ook voor het proces zelf. Tetra Pak wil voor 2010 10 procent minder CO2 uitstoten dan in 2005. Eind 2008 stond de teller al op 12 procent. Zo draait het Moerdijkse bedrijf volledig op groene energie en mogen vrachtwagens hun motor niet onnodig laten draaien.

Familiebedrijf

Tetra Pak is marktleider op het gebied van het produceren van verpakkingsmateriaal voor dranken. Het Zweedse familiebedrijf is actief in 165 landen en heeft 43 productiefabrieken, waarvan één in Moerdijk. De jaaromzet ligt rond de 9 miljard euro, aldus Rik Jacobs, hoogste baas van Tetra Pak in de Benelux. „Ook in 2009 groeide de omzet. Wel neemt de verkoop van machines af. We merken dat klanten minder investeren. Toch zijn we blij dat we in de voedselsector zitten, en niet in een andere.”

Een milieuvriendelijk beleid begint bij de bron, zegt Magda Buelens, directeur Environment Benelux. „Als je zo weinig mogelijk materiaal aan het begin gebruikt, blijft er ook niet veel afval over.”

Tetra Pak probeert zo veel mogelijk te werken met hout met een FSC-keurmerk.„Als dat volledig lukt, zetten we het FSC-logo op de verpakking. In Brazilië doen we dat al. In Nederland is het nog niet zo ver. We betrekken ons hout uit Scandinavië. Onder andere van particulieren die kleine stukjes bos hebben. Voor hen is het administratief ingewikkeld om aan het FSC-keurmerk te voldoen. Ons doel is uiteindelijk op alle verpakkingen het FSC-logo te kunnen zetten.”

Lange tijd was er een discussie tussen voorstanders van de fles en die van eenmalige verpakkingen, over welke variant het beste is voor het milieu. Buelens: „Inmiddels is gebleken dat kartonnen pakken even milieuvriendelijk zijn als hervulbare flessen. Ook karton is te recyclen. De houtvezels in de pakken kunnen we eruithalen. Daarvan kunnen opnieuw papieren producten worden gemaakt. Ook het plastic en aluminium is te hergebruiken.”

Ook het transport naar klanten doet Tetra Pak zo efficiënt mogelijk. Buelens: „We transporteren rollen papier en geen in elkaar gezette verpakkingen. Dat scheelt enorm in ruimte.”

De consument is gevoelig voor milieuargumenten bij zijn aankopen, aldus marketingmanager Birgit Kamp.Uit onderzoek van Tetra Pak blijkt dat bij de keuze voor een verpakking ook milieuaspecten meespelen.„Belgische consumenten vinden milieu veel belangrijker dan Nederlandse. In België staat recyclebaarheid boven aan het lijstje criteria dat belangrijk is bij aanschaf.”

 

Milieu staat dus hoog in het vaandel bij tetra pak. Dit is gunstig voor ons concept.

Want het belangrijktste punt is dat ons pak beter recyclebaar en daardoor milieuvriendelijk is. Dit is het doel van het project en is voor iedereen van belang.


Voor de fabrikant van de pakken zijn de volgende punten belangrijk:
* Het product moet voor de consument aantrekkelijk zijn zodat de verkoop hoog is.


* Het productieproces moet goedkoop blijven, zodat het in verhouding is met de opbrengsten.
* Het productieproces moet niet te ingewikkeld worden.
* De milieuvervuiling van de productie mag zeker niet hoger worden dan milieubesparing van de recycling.
* De investeringen moeten niet te hoog worden, aanschaf nieuwe machines enzovoort zo beperkt mogelijk houden.


 

Vervoer:

* Het moet mogelijk blijven de pakken op rollen van pakfabrikant naar drankfabrikant te vervoeren. Kant en klare pakken nemen veel te veel ruimte in beslag.

 

Voor de verschillende bedrijven die de pakken gebruiken voor hun dranken (Appelsientje, Campina enz.). De directe klant van de fabrikant:

* Tevreden consumenten=grote opbrengst.

* Het pak moet makkelijk in elkaar te zetten zijn.

* De investeringen moeten niet te hoog worden, aanschaf nieuwe machines enzovoort zo beperkt mogelijk houden.



Supermarkten:

* Inkoopprijs en verkoopprijs en -cijfers moeten in verhouding zijn.

* Blije consument, want klant is koning.


Voor de consument:
* Het pak moet makkelijk in gebruik blijven. Het schenkvermogen, de hanteerbaarheid, de functionaliteit moet niet verloren gaan.


* Daarom, en ook omdat mensen nu eenmaal houden van het oude vertrouwde, moet het pak zo veel mogelijk op zijn voorgangers lijken.
* Het product moet betaalbaar blijven.
* Het scheiden van de verschillende materialen moet gemakkelijk gaan. Als het te veel tijd en moeite kost doen mensen het niet.





Picture